Na Symbolickom cintoríne pod Ostrvou dnes spomínali na obete hôr

27.10.2007 Poprad

Vysoké Tatry 27. októbra (TASR) - Zvon na pamiatku mŕtvym a výstrahu živým zaznel dnes na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese, kde sa konala tradičná pietna spomienka na obete hôr.
Dominik Michalík, jeden z dvojice autorov druhého vydania publikácie Symbolický cintorín, ktorú dnes "pokrstili" vodou z Popradského plesa, spresnil, že v tomto roku pribudli štyri tabuľky. Dovedna je na cintoríne bez mŕtvych umiestnených 289 tabuliek, na ktorých je 425 mien. "Je to vec pozostalých, či si prajú, aby tabuľka s menom obete tu bola umiestnená. "
Symbolický cintorín je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu Slovenskej republiky a v tomto roku sa začína proces nominácie na zápis do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
"Pôvodná myšlienka zakladateľov bola sústrediť po Tatrách roztrúsené tabuľky - podobne ako v súčasnosti kríže okolo ciest - na dôstojné miesto, ktoré dotvoril umelec Otakar Štáfl. Vytypoval detvianske kríže ako niečo výnimočné a malebné, " priblížil Michalík. Ako povedal, na cintoríne sú aj mená jeho priateľov. "Je to miesto, ktoré prekypuje duchovnom". V ostatných rokoch je súčasťou pietnej spomienky aj zádušná omša.
Na margo druhého vydania publikácie Symbolický cintorín pre TASR konštatoval, že oproti pôvodnému je v nej o 42 tabúľ viac. Pribudli od roku 2000. Publikácia približuje turistom nielen históriu cintorína, ale aj príbehy a drámy, ktoré sa skrývajú za každou z tabuliek s menami obetí hôr.
 

Vyberte región